Як отримати Карту поляка - покрокова інструкція - WorkProfi - agencja pracy
Все, що потрібно знати про Карту поляка
17 Листопада 2022
10 кроків до правильного резюме
13 Березня 2023
Все, що потрібно знати про Карту поляка
17 Листопада 2022
10 кроків до правильного резюме
13 Березня 2023

Як отримати Карту поляка – покрокова інструкція

Як отримати карту поляка – покрокова інструкція

Карта поляка (КП) є документом, що гарантує іноземним громадянам з польським корінням допомогу, швидке оформлення візи і посвідки на проживання. Але перед тим як подавати заяву, потрібно ознайомитися з декількома способами отримання карти.

Карта поляка, який має польських предків

Наявність польських коренів – одна з переваг при отриманні Карти поляка. Навіть якщо заявник є громадянином України, Росії або іншої країни, він має повне право претендувати на оформлення такого документа. Крім цього потрібно відповідати таким вимогам:

  • мати громадянство однієї з країн, що входять до складу СНД;
  • не бути громадянином Польщі;
  • підписати декларацію про приналежність.

Карту поляка можна оформити і на дитину. Якщо батьки вже мають такий документ, то процес буде простішим. Якщо тільки один з них володіє картою, то другий повинен підтвердити свою згоду на оформлення з присутністю уповноваженої особи. По досягненню 16 років підліток має право самостійно подати прохання про видачу КП.

Слід знати: по досягненню повноліття карта залишається дійсною тільки рік. У такому випадку потрібно складати прохання на її продовження.

Як підтвердити своє походження

Першим і найважливішим документом вважається свідоцтво про народження. Якщо один з батьків вказаний як поляк / полька, то шукати інші відомості не знадобиться. Однак такі ситуації бувають рідко.

Більш часто зустрічається те, що польське коріння має бабуся чи дідусь. У такому випадку потрібно довести спорідненість. Необхідно надати свідоцтво про народження батька. Коли польське коріння має мама, то також додати документ про зміну прізвища. Якщо з цим виникають труднощі або свідоцтва про народження відсутні з різних причин, можна звернутися в архів.

Після того, як вас визнають етнічним поляком, потрібно надати додаткові папери. Це можуть бути:

  • посвідчення особи бабусі, дідуся, батьків;
  • свідоцтво про вінчання, укладення шлюбу;
  • атестат про закінчення середньої школи;
  • підтвердження про проходження військової служби на території Польщі;
  • виписки з міського архіву.

Будь-який документ, що містить інформацію про національність, стане помічником у оформленні Карти поляка. Важливо: кожен документ, який використовується для оформлення КП, повинен бути переведений на польську мову і нотаріально завірений.

Далі заповнюється анкета, до неї додається копія громадянського і закордонного паспорта. Після цього весь пакет документів направляється в Консульство, де заздалегідь потрібно записатися на співбесіду. Слід враховувати, що розмова буде здійснюватися виключно на польській мові. Ніхто не вимагає від здобувача ідеального знання, досить середнього рівня, щоб підтримати розмову і відповісти на стандартні запитання.

Отримання Карти поляка, не маючи польського коріння

Часто відсутність польського коріння стає проблемою при отриманні Карти поляка. Однак не потрібно відразу здаватися, адже є різні способи оформлення документа.

Купівля КП – чи законно це?

Бажаючи отримати Карту, але, не маючи польського коріння, деякі іноземці задаються цілком логічним питанням – а чи можна її купити? Так, такий варіант існує. Сьогодні безліч компаній пропонують подібну послугу, але потрібно бути готовим до того, що вартість буде в межах від декількох тисяч євро. В результаті здобувач отримує документ, в якому зазначено, що у нього є польські родичі.

Переваги такого способу:

  • швидкість – виготовлення паперів не займе багато часу, при цьому вони будуть оформлені відповідно до вимог;
  • заявник практично не приймає в цьому участь.

Але не потрібно випускати з уваги те, що даний неофіційний метод має свої недоліки. Навіть якщо документ буде оформлений строго за правилами, він не перестане бути підробкою. Такі порушення можуть призвести до призначення додаткової експертизи – якщо буде виявлена фальсифікація, у видачі КП відмовлять;

У разі, коли підробка буде виявлена на іншому етапі (наприклад, при оформленні виду на проживання), то може статися кілька ситуацій:

  • відмова в оформленні паперів;
  • ануляція Карти;
  • депортація з Польщі;
  • заборона на в’їзд до країн Шенгену.

Не варто вдаватися до неофіційних способів отримання КП, адже можна вчинити по закону.

Шукаємо законний шлях отримання КП

Відповідно до Закону «Про Карту поляка» отримати даний документ можна навіть не маючи польських коренів. Спираючись на підстави, за якими може видаватися КП, потрібно отримати письмове свідчення про те, що українець або інший іноземець, брав активну участь у розвитку культури Польщі. Також сюди можна віднести трудову діяльність, адже це свідчить про допомогу в сфері економіки. У довідці має бути вказано, що діяльність здійснювалася протягом 3-х років.

Хоч даний метод довгий, потрібно витратити не один рік, витратити сили на розвиток культури, та нагородою буде можливість отримати Карту поляка. В даному випадку вона буде оформлена на законних підставах, і не потрібно боятися викриття, як з покупкою.

Важливо: Претендуючи на КП потрібно при заповненні анкети, на співбесіді вказувати національність «поляк / полька». В іншому випадку у видачі Карти можуть відмовити.

Які документи потрібно подавати

Незалежно від способу отримання Карти, необхідно зібрати наступні документи:

  1. Заява, заповнена здобувачем польською мовою.
  2. Копії сторінок 31-33 закордонного паспорта. Якщо є позначки з реєстрацією, то їх теж докласти.
  3. Документ-підстава. При наявності польських предків – свідоцтва про народження, виписки з архівів, довідки. Якщо немає рідні – документ про діяльність на благо країни.

На кожен документ робиться копія, завіряється і надається в Консульство для перевірки справжності.

Співбесіда

Коли питання з документами улагоджені, можна сміливо йти на співбесіду. Для особистої бесіди з консулом потрібно взяти оригінали документів. Розмова буде йти виключно польською мовою – її потрібно знати на середньому рівні, щоб відповідати на поставлені запитання.

Найчастіше Консул цікавиться наступним:

  1. Задає питання про претендента – ім’я, вік. Або ж може попросити розповісти про себе.
  2. Чи є родичі поляки. Якщо так, то розповісти про них.
  3. Запитує про знання польської історії (значущі події), географію, політику.
  4. Обов’язково мова зайде про національну символіку, свята. Також може поцікавитися, чи знає іноземець відомих польських людей.

Не треба панікувати перед співбесідою. Головне – добре підготуватися, мати відповіді на самі поширені питання.

Чи можуть відмовити у видачі КП?

Відмовити у видачі Карти можуть в декількох випадках. Якщо експертиза виявить підроблені документи або при перевірці стане ясно, що іноземець подав невірну особисту інформацію. Також вагоме значення має співбесіда. В інших випадках відмови не буде.

Якщо у вас є родичі серед поляків і довести це легко, а також ви добре володієте польською мовою, то оформити Карту поляка можна без проблем.

Все, що потрібно знати про Карту поляка

+48 576 566 821 (дзвінок безкоштовний)