Все, що потрібно знати про Карту поляка - WorkProfi - agencja pracy
Трудові договори в Польщі
26 Жовтня 2022
Як отримати Карту поляка – покрокова інструкція
29 Листопада 2022
Трудові договори в Польщі
26 Жовтня 2022
Як отримати Карту поляка – покрокова інструкція
29 Листопада 2022

Все, що потрібно знати про Карту поляка

Все, що потрібно знати про Карту поляка

Багато іноземців, в тому числі і українці, після перебування і роботи в Польщі, починають цікавитися Картою поляка. Їх цікавить, що представляє собою документ, які має переваги. Про все це нижче в статті.

Що таке Карта поляка

Карта поляка є документом, на підставі якого людина має право працювати, вчитися в Польщі без отримання візи. Наявність такого документа, а також інших дозвільних паперів допомагає перетинати кордон, але не є заміною візи, а також не робить іноземця громадянином Республіки.

Головне призначення карти – підтримка громадян з польським корінням, які проживають в даний момент не на території рідної країни. Однак вона стала популярна у багатьох іноземців – білорусів, українців. Останні є лідерами в отриманні Карти поляка.

Закон про Карту

У 2007 році Сеймом польської Республіки був прийнятий Закон «Про Карту поляка». Даний акт закликав надавати будь-яку допомогу громадянам, які мають польське коріння та проживають на території країн СНД або Балтики. В силу закон вступив в березні 2008 року.

Основна ідея про запровадження Карти поляка полягає в наступному:

• залучення в країну нових працівників з високою кваліфікацією;

  • навчання студентів, які займуть вільні робочі місця;
  • збільшення числа туристів;

• підтримка громадян з польським корінням, збереження цінностей народу.

Незважаючи на розвинену економіку країни, молоді люди прагнуть виїхати в інші держави, які можуть дати їм більше можливостей. З цієї причини представники влади вирішили усунути проблему з нестачею кадрів та внесли деякі зміни в Закон.

Іноземці, які мають польське коріння і бажають повернутися на батьківщину, зможуть отримати карту постійного проживання. Через 12 місяців оформляється громадянство, а також буде виплачуватися грошова компенсація протягом 9 місяців для таких цілей:

• вивчення мови;

• проживання і харчування;

• оренди житла.

Такі нововведення вступили в силу в 2017 році.

Що дає Карта поляка

Власники даної картки наділяються деякими привілеями:

  1. Отримання національної візи категорії D терміном на один рік без оплати зборів. Слід пам’ятати: Карта не замінює візу або біометричний паспорт, не дозволяє відвідувати країни Шенгенської зони. Але вона є документом, за допомогою якого можна отримати візу за спрощеною схемою.
  2. Здійснення трудової діяльності на законних підставах. При наявності такої Картки не потрібно отримувати дозвіл на роботу. Однак влаштуватися в будь-яке місце не вийде: іноземці не допускаються до роботи в держструктурах, правоохоронних органах, медичній сфері при непідтвердженому дипломі.
  3. Отримання таких же самих прав, що і поляки, на ведення бізнесу.
  4. У разі невідкладної ситуації отримувати безкоштовне медичне обслуговування на тому ж рівні, на якому воно надається громадянам Польщі.
  5. Безперешкодна імміграція. Наявність Карти поляка допомагає отримати ПМЖ за спрощеною схемою, а через 2 роки оформити прохання про громадянство.

Зверніть увагу: Карта поляка не робить її власника громадянином Польської Республіки. Також іноземець не має права за цим документом перетинати кордон.

Щоб власник зміг скористатися пільгами, необхідно надати саму Карту, а також документ, що підтверджує особу (як варіант закордонний паспорт).

Процес отримання Карти поляка

Для оформлення даного документа слід звернутися в польське консульство за місцем прописки, а також пройти співбесіду. При особистому спілкуванні з Консулом підтвердити польське коріння, продемонструвати знання мови хоча б на середньому рівні. Також слід надати повний пакет документів на отримання карти. (посилання) Претендувати на карту можуть особи, які є громадянами однієї з країн колишнього СРСР, а також відповідають наступним критеріям:

  • підписано декларацію про приналежність до польського народу в присутності посла;
  • має польське коріння і може підтвердити це відповідними документами;
  • надана довідка про те, що останні 3 роки особа бере активну участь у розвитку культури і економіки країни.

Карта поляка видається без консульських зборів. Діє вона протягом 10 років з моменту видачі. По закінченню терміну дії, не пізніше, ніж за 90 днів до закінчення, слід подати заяву про намір продовжити карту ще на 10 років. У разі втрати документа, за письмовою заявою Консул або уповноважена особа видає дублікат карти.

Переваги Карти поляка

Іноземці, які отримали Карту поляка, можуть розраховувати на такі переваги:

  • знижку на залізничні квитки в розмірі 37% – діє тільки на території Польщі;
  • безкоштовне відвідування культурних, історичних цінностей, інших пам’яток Республіки;
  • безкоштовне навчання в польських вищих закладах;
  • отримання стипендії та іншої допомоги студентам з боку держави;
  • безкоштовне медичне обслуговування.

Це далеко не весь список переваг, які дає Карта поляка. Її наявність допомагає отримувати такі ж права, якими наділені громадяни Польщі.

Якщо ви підходите під всі критерії для отримання Карти, то сміливо оформляйте її. Наявність такого документа відкриває широкі можливості для громадянина будь-якої країни.

+48 576 566 821 (дзвінок безкоштовний)