Трудові договори в Польщі - WorkProfi - agencja pracy
Податок на доходи фізичних осіб (PIT) в Польщі. Частина 2
19 Жовтня 2022
Все, що потрібно знати про Карту поляка
17 Листопада 2022
Податок на доходи фізичних осіб (PIT) в Польщі. Частина 2
19 Жовтня 2022
Все, що потрібно знати про Карту поляка
17 Листопада 2022

Трудові договори в Польщі

Іноземному громадянину, який хоче влаштуватися на легальну роботу в Польщі, необхідно подбати про документальне підтвердження своєї діяльності. У цій країні можна укласти трудовий або цивільно-правовий договір – в цих видах угод прописуються всі важливі аспекти співробітництва наймача і виконавця.

Вимоги до договорів

Якщо претендент на вакансію не розуміє польської мови, йому зобов’язані надати договір з зрозумілим для нього перекладом – це потрібно знати і не підписувати ніяких документів, поки ви не зрозумієте, про що йде мова в них.

У трудовому договорі в обов’язковому порядку повинні бути такі пункти:

  • вид самого договору;
  • вказівка сторін;
  • дата укладання;
  • вид робіт, які буде виконувати претендент на вакансію (повний опис його посадових обов’язків, функцій, вказання посади);
  • місце проведення роботи;
  • система винагород (оплата відповідно типу тієї роботи, що виконує людина, а також оплата за договором, про яку сторони домовилися. Два види винагород вказують для того, щоб претендент розумів, як взагалі оплачується даний вид робіт в країні. Також обов’язково прописується мінімальна зарплата, встановлена чинним законодавством. Оплата по договору не повинна бути нижче, ніж мінімалка в країні);
  • день початку роботи (якщо його не вказали, то за замовчуванням вважається, що це дата підписання угоди);
  • обов’язково вказують час діяльності (скільки людина буде працювати в день, які дні вважаються вихідними).

Важливо знати, що підписання трудового договору дає працівникові ті переваги, яких немає при укладанні цивільно-правової угоди. Наприклад:

  • враховується стаж трудової діяльності;
  • є можливість підвищувати кваліфікацію співробітника;
  • є оплата при втраті тимчасової працездатності (лікарняні листи);
  • визначається винагорода при понаднормовій праці;
  • чітко прописані правила для розірвання угоди.

Трудовий договір передбачає оплату всіх соціальних і медичних страхувань, податкових відрахувань. Як польські, так і іноземні наймані співробітники мають рівні права. Вкрай важливо знати про те, що укладається договір не пізніше дати, коли працівник приступив до виконання взятих на себе зобов’язань. Наймач протягом 7 днів ставить співробітника на облік в ZUS (Управління соціального страхування) і відправляє його на обов’язковий огляд до медичної установи.

Види польських трудових договорів

Існує кілька типів договорів про прийняття на роботу в Польщі, кожен призначений для тих чи інших видів діяльності. Розглянемо такі угоди:

  • трудовий договір (Umowа o pracę);
  • договір доручення (Umowa zlecenie);
  • договір підряду (Umowa o dzieło).

Umowа o pracę

Цей вид угоди вважається більш надійним і популярним видом трудового договору в країні. Він не може містити менш вигідних умов, ніж ті, що передбачені польським Трудовим кодексом, і гарантує отримання іноземцем всіх тих благ, які доступні місцевим жителям.

За таким договором передбачено восьмигодинний робочий день (40-годинний робочий тиждень), є обов’язкова півгодинна перерва. Якщо працівник виходить на понаднормові, то їх повинно бути не більше 12 годин на день. Оплата в такому разі нараховується із розрахунку + 50% від годинного тарифу за кожну годину переробки. Також працівникові щорічно повинна надаватись оплачувана відпустка (не менше 21 дня).

Трудовий договір має кілька типів:

  1. Угода на пробний термін підписуються не більше ніж на 90 календарних днів, по закінченню терміну не може бути пролонгована. Вона дозволяє зрозуміти, чи підходить працівник на посаду і чи відповідає його кваліфікація тій роботі, яку потрібно виконувати. Передчасно розірвати її можна тільки за погодженням між роботодавцем і працівником. В односторонньому порядку цього зробити не можна.
  2. Угода на визначений строк укладається на той відрізок часу, який влаштовує обох підписантів і може бути двічі пролонгованою. При третьому продовженні цей документ автоматично переходить в статус безстрокової угоди. Розірвати його в односторонньому порядку можна тільки лише в тому випадку, якщо найманий працівник відпрацював менше півроку.
  3. Угода на виконання певної роботи або робіт укладається тоді, коли не можливо визначити термін робіт спочатку. Її також можна пролонгувати двічі, третє продовження переводить угоду в статус безстрокової. Розривається вона відразу ж, як тільки обумовлені роботи будуть виконані.
  4. Угода на невизначений термін передбачає встановлення тривалих відносин між наймачем і працівником. Її можна розірвати в односторонньому порядку. Причиною цього може бути вчинення найнятим співробітником злочину, втрата працездатності з його вини, грубе порушення посадових обов’язків. Крім того, бувають причини, що не залежать від працівника – наприклад, хвороба. Працівник має право розірвати угоду, якщо роботодавець порушив свої обов’язки (тоді передбачається отримання винагороди за виконаний термін роботи) або трудова діяльність приносить шкоду здоров’ю людини.

Особливості трудового договору (Umowа o pracę)

  • найманий робітник підкоряється наймачеві і відпрацьовує ті години, що прописані в угоді;
  • договір складається в паперовому варіанті і розривається згідно з порядком, передбаченим польським трудовим кодексом;
  • оплачується весь соціальний пакет;
  • час діяльності на підприємстві зараховується до пенсійного та трудового стажу;
  • будь-які спірні моменти розглядають в судовому порядку (якщо спір ініційований найманим співробітником, то судові витрати йому оплачувати не потрібно).

Umowa zlecenie

Договір доручення визначений терміном, він укладається для реалізації конкретних завдань. Даний вид трудового договору з іноземцями є дуже популярним в польській державі. Для працівника він хороший тим, що він в день укладення угоди може приступити до виконання взятих на себе трудових зобов’язань і проживати в країні півроку, не оформлюючи при цьому дозвіл на роботу. Однак роботодавець в обов’язковому порядку реєструє oświadczenie – намір про працевлаштування людини в управлінні зайнятості. Однак слід пам’ятати, що ви зобов’язані будете працювати так, як домовилися, і отримаєте тільки ту суму винагороди, про яку домовилися при підписанні угоди. Робочий день може бути як 8 годин, так і 12, ніяких понаднормових і святкових ви не отримаєте. Тому будьте пильні і уважно читайте умови, які прописані в договорі. Якщо, наприклад, ви підпишете договір, в якому потрібно працювати 12 годин на 100 злотих на місяць, то ви будете зобов’язані цю угоду виконати.

Особливості umowa zlecenie:

  • договір підписується виключно на добровільній основі і розірвати його можна коли завгодно;
  • винагорода виплачується виключно за відпрацьовані години, відрахування в соцфонди та податкову немає, час роботи не зараховується до стажу.

Umowa o dzieło

Договір підряду для багатьох працівників вважається менш привабливим виглядом угоди між найманим співробітником і наймачем. Він полягає на конкретний вид роботи до її закінчення. Наприклад, ви погодилися на будівництво приміщення, як тільки ви його здасте, договір буде припинений. Точно так само, як і в договорі доручення, працівник не має ніяких соціальних гарантій, стаж роботи не враховується, відпускні, понаднормові не передбачені.

Уважно читайте всі ті пункти, які прописані в трудовому договорі, незалежно від того, на який саме вид робіт ви погодилися. Наостанок кілька важливих нюансів, на які потрібно обов’язково звертати увагу:

  1. Печатки і підписи в трудовому договорі повинні стояти на тій же сторінці, де описані всі умови співпраці. Не дуже чесні роботодавці намагаються готувати документи таким чином, щоб печатки виявилися на другій стороні і якщо вони захочуть обдурити працівника, наприклад, з датою початку робіт, то просто потім підміняють сторінку.2. Ніколи не погоджуйтеся підписувати договір, якщо ви не розумієте мови, на якому він написаний. У тому випадку, якщо роботодавець відмовляє вам в перекладі документа на зрозумілу мову, він, швидше за все, хоче вас обдурити. До слова, за відмову в наданні перекладу договору роботодавець може заплатити штраф.
  2. У Польщі великим порушенням закону вважається допуск працівника на роботу без підписаного договору. Відповідно до закону про працю приступати до виконання обов’язків можна тільки після укладання угоди та її візування. Роботодавець може заплатити штраф близько 30 тисяч злотих, якщо допустить людину до роботи без договору.
+48 576 566 821 (дзвінок безкоштовний)