Податок на доходи фізичних осіб (PIT) в Польщі. Частина 2 - WorkProfi - agencja pracy
Податок на доходи фізичних осіб (PIT) в Польщі. Частина 1
12 Жовтня 2022
Трудові договори в Польщі
26 Жовтня 2022
Податок на доходи фізичних осіб (PIT) в Польщі. Частина 1
12 Жовтня 2022
Трудові договори в Польщі
26 Жовтня 2022

Податок на доходи фізичних осіб (PIT) в Польщі. Частина 2

Office girl hands on touch pad on laptop, close up, mobile phone and black folder lying on the table

Частина 1

Розміри виплат – як визначити, яку суму потрібно платити

Кожен платник податків, незалежно громадянин Польщі або іноземець, який здійснює свою діяльність на території Республіки, зобов’язаний платити податок на прибуток. Ухилення від виплат, надання недостовірної інформації тягне за собою штрафи.

Щоб цього не допустити, необхідно правильно розрахувати свій податок, врахувати пільгу, якщо вона є.

Як визначити розмір виплат?

Перед тим як передавати бланк в управлінський орган, слід грамотно розрахувати суму своєї квоти. Інструкція по розрахунках є на кожному папері, що видається,  а дані вносяться з документа від роботодавця форми PIT-11.

Яка ставка податку?

Ставка оподаткування відноситься до всіх громадян країни і офіційно трудящим на території РП іноземцям (більше 183 днів в році). Якщо загальний прибуток за розрахунковий період становить менше 85 528 злотих (за вирахуванням грошей, що зменшує квоту), то такий дохід оподатковується виплатою в 18%. Якщо ж сумарна сума більше цього показника, то тоді буде оподаткування в розмірі 32%.

Пільги для молоді

З 2019 року в законодавство були внесені зміни щодо оподаткування молодих осіб. Так люди, яким менше 26 років, не обкладаються квотою на дохід у випадках працевлаштування за договором «umowa o pracę», «umowa o dzieło» або «umowa zlecenia». Так само це стосується і молоді, яка зареєстрована, як індивідуальний підприємець. 0% ставка податку поширюється на річний дохід до 85 528 злотих.

Розрахунок податку для подружньої пари

В державі діє система спільного розрахунку стягнень для подружніх пар. Вона вигідна тим, що при наявності великої різниці в доходах чоловіка і дружини, витрати на загальне оподаткування будуть менші. Зручно зробити такий розрахунок і тоді, коли один з пари не отримує заробітної плати зовсім або має прибуток нижче, ніж встановлена неоподатковувана цифра. Але при цьому варто врахувати, що такий розподіл не дозволяє парі вести господарську та підприємницьку діяльність.

Люди цієї категорії зобов’язуються виплачувати фіксовану квоту в розмірі 19% від загальної суми прибутку. Однак є перелік обов’язкових умов:

  • кожен з пари проживає в країні не менше 183 днів у році;
  • у них є спільне майно;
  • пара була офіційно в шлюбі протягом усього розрахункового періоду.

Для спільного розрахунку, необхідно вказати це, оформляючи декларацію форми 37.

Розрахунок податку для батьків з дитиною

Для батьків з дітьми законом передбачена можливість відрахування спільної квоти. Однак для цього повинен бути дотриманий ряд умов:

  • мати чи батько не має офіційного партнера (чоловіка, дружини);
  • виховує дитину віком до 18 років (включаючи опікунство);
  • виховує дитину віком до 25 років, який проходить навчання у ВНЗ і не має свого джерела доходу або прибуток менше мінімальної суми оподаткування.

Такий спосіб вираховування стягнень дуже вигідний для батьків-одинаків, адже так податок буде значно меншим, ніж квота на одного середньостатистичного громадянина.

Які ризики виникають при ігноруванні квот?

Здійснювати виплати до фондів податкової – це обов’язкова умова для всіх поляків і працюючих на території РП іноземців.У разі якщо фізична особа не оплачує стягнення, надає неправдиву інформацію в документації або будь-яким іншим способом намагається мінімізувати витрати, то їй загрожує покарання.

Несплата державних квот карається законом у вигляді накладення штрафних санкцій або іноді тюремним терміном. Тому з поданням декларації краще не затягувати, як і з переказом коштів у казну.

+48 576 566 821 (дзвінок безкоштовний)