Податок на доходи фізичних осіб (PIT) в Польщі. Частина 1 - WorkProfi - agencja pracy
Що таке PESEL і NIP
3 Жовтня 2022
Податок на доходи фізичних осіб (PIT) в Польщі. Частина 2
19 Жовтня 2022
Що таке PESEL і NIP
3 Жовтня 2022
Податок на доходи фізичних осіб (PIT) в Польщі. Частина 2
19 Жовтня 2022

Податок на доходи фізичних осіб (PIT) в Польщі. Частина 1

Податок на доходи фізичних осіб (PIT) в Польщі

Відповідно до законів Республіки Польща, кожен, хто отримує дохід в країні, зобов’язаний виплачувати квоту в державну скарбницю. PIT (англійською Personal Income Tax) являє собою прибуткове стягнення в формі податкової декларації. Вона оплачується з 1 лютого до 30 квітня кожного року всіма працівниками на території держави незалежно від їх громадянства. Тобто будь-який поляк чи іноземець, який працевлаштований в республіці і отримує заробітну плату, повинен подати документ в податкове управління і заплатити суму оподаткування.

Важливо: навіть якщо людина вже не перебуває в країні, але раніше працював в державі, вона все одно повинна передати бланк і провести опплату. Крайня дата – останній день квітня, однак якщо термін випадає на вихідні, то рамки можуть переноситися на 2 травня (цю інформацію необхідно дізнаватися заздалегідь в управлінні).

Форми документації можна отримати в будь-якій податковій інспекції, а передача здійснюється в найближчий за місцем проживання відповідний державний відділ. Але пам’ятайте, що папір без підпису врахується за неподання документа. Тому уважно звіряйте всі відомості.

Різновиди платників податків

В державі існує два поняття, щодо платників податків:

  • податкові резиденти – це категорія, в яку входять працевлаштовані люди з польським громадянством, іноземці, що проживають в країні від 183 днів у році та отримують дохід;
  • податковий нерезидент – це зворотнє поняття, якому відповідають люди, які раніше працювали на території країни і отримували прибуток (тобто на даний момент цього не відбувається).

Остання категорія осіб також підлягає під вплив законодавства та зобов’язана виплачувати стягнення. Однак для них розрахунок здійснюється згідно з настановами двостороннього договору між Польщею та країною, громадянином якої є людина. Це зроблено, щоб уникнути вкрай неприємного явища – подвійного оподаткування декількома державами. Така ситуація передбачає, що людина виплатить квоту двічі за один розрахунковий період.

Наприклад, громадяни України, що працюють на польській території, платять податок в управління республіки, і в той же час, вони зобов’язані платити податок в казну батьківщини. Але по відношенню до осіб це несправедливо, тому законодавством передбачено підписання двостороннього контракту.

Який прибуток підлягає оподаткуванню в РП?

Під вплив подібного стягнення підпадає ряд різновидів доходів, що надійшли з таких джерел як:

  • робота, виконана на польській території (незалежно від місця здійснення виплати);
  • господарська діяльність, яка проводиться на території республіки;
  • грошові ресурси, отримані від розташованої на території країни нерухомості, включаючи її продаж або здачу в оренду.

Також варто розуміти, що якщо прибуток надходить відразу з декількох джерел, то предметом оподаткування стане сумарне число доходу з усіх ресурсів.

Типи податку на дохід

Всього в країні існує кілька різновидів даної квоти. Найбільш затребуваними є декларації про отримання грошових ресурсах за рік, складені на підставі Personal Income Tax форми 36 (господарська діяльність), 36-L (лінійний податок), 37 (заробітна плата), 38 (цінні папери) і 39 (дохід від нерухомості) .

Виходячи з цього розмаїття, варто уважно підбирати тип бланка, який буде відповідати індивідуальній ситуації для конкретної фізичної особи. Якщо людина не впевнена у виборі, доцільно звернутися до податкової для консультації. Крім цього необхідно враховувати, що для різних груп населення мають свою ставку з податку. (Посилання на другий текст)

Що являє собою PIT-11

Дана документація надається кожній людині, яка офіційно влаштована на роботі в республіці. Сам роботодавець зобов’язаний оформити цей бланк до закінчення другого місяця року і передати співробітнику.

В папері містяться відомості про розміри ЗП трудящого, отримані за попередній розрахунковий період на конкретному підприємстві, а також дані про вже виданих відрахуваннях з доходу і авансових перерахуваннях на оподаткування, соціальне та медичне страхування. Тобто, це означає що при наявності офіційного оформлення на робочому місці, роботодавець самостійно здійснює виплати квот з зарплати в податкові органи і відповідні фонди.

Власне, саме ці стягнення і складають різницю між доходом нетто (чистим без відрахувань) і брутто (залишком після вирахування всіх внесків).

Важливо: якщо сума переказу податкових платежів була менша, то необхідно буде в обов’язковому порядку погасити заборгованість. Але в разі переплати держава повертає кошти протягом 3 місяців. Тому, щоб дізнатися всі дані про власний прибуток за минулий рік та проведених розрахунках, роботодавець висилає працівнику бланк форми 11.

Крім цього важливо пам’ятати, що в разі втрати документації або її неотримання заплатити квоту все одно потрібно. Ці обставини не звільняють від сплати внесків. Якщо протягом розрахункового періоду фізична особа була працевлаштована в різних компаніях, то кожен з роботодавців повинен оформити документ окремо.

Що таке бланк формату 37 (про ЗП)?

Даний документ безпосередньо і являє собою декларацію про доходи, яка заповнюється і передається в органи оподаткування держави. В цей бланк вносяться відомості на підставі довідки від роботодавця формату 11. Подача документації повинна здійснюватися не пізніше 30 квітня наступного року.

До цієї крайньої дати людина вже має здійснити виплату квоти. І якщо після підрахунків з’ясується, що суми переказу було недостатньо, потрібна доплата (якщо заплатили більше, ніж було потрібно, буде оформлене повернення).

Що являють собою бланки IFT-1 і IFT-1R?

Ці форми документації призначені для сплати квоти особами, які є податковими нерезидентами. Ці папери надає роботодавець в відділення державного органу, що займається обліком іноземців. Передача здійснюється онлайн або в паперовому еквіваленті безпосередньо в управління. Копію документа також видають колишньому співробітнику. У разі, коли роботодавець оформляє цю декларацію, то працівник не зобов’язаний подавати бланк формату 37 (про ЗП) в службу.

Як заповнити і подати документ про доходи?

Заповнити декларацію досить просто, але для цього буде потрібно уважно прочитати кожен пункт і вписувати інформацію у відповідних полях.

Оформити і передати папір можливо декількома методами:

  • заповнити паперову версію і віднести її до податкового відділення за місцем проживання;
  • відправити заповнений папір через послуги пошти;
  • заповнити онлайн і за допомогою спеціальної системи відправити при підключенні до мережі;
  • провести оформлення і відправку в консульстві республіки.

Звичайно, найсучаснішим, швидким і простим способом є відправка бланка в інтернеті. Такий метод є зручним, і виключає необхідність витрачати власний час на похід в управління або на пошту.

Дотримання всіх норм і правил при оподаткуванні позбавить від необхідності платити штрафи.

+48 576 566 821 (дзвінок безкоштовний)