В чому полягає метод 5S? - WorkProfi - agencja pracy
Наслідки роботи «на чорну» (нелегально)
19 Квітня 2023
Які є види соціального страхування?
11 Травня 2023
Наслідки роботи «на чорну» (нелегально)
19 Квітня 2023
Які є види соціального страхування?
11 Травня 2023

В чому полягає метод 5S?

Метод 5S являється частиною заощадливого менеджменту, який спочатку мав застосування у системах управління Виробничих Систем Тойота. Цей метод спрямований на організацію робочого місця (як на виробництві, так і в офісі), таким чином, щоб підвищити ефективність і безпеку працівників. Назва методу походить від п’яти перших літер японських слів: seiri (сортування/сегрегація), seiton (систематизація/організація), seiso (прибирання), siketsu (стандартизація), shitsuke (самодисципліна та дотримання правил).

Крок перший – Seiri – Сортування/Сегрегація

Після вибору необхідних робочих інструментів настає час організації місця. Вони, інструменти,  повинні бути розташовані таким чином, щоб бути легкодоступними і в достатній кількості. Інструменти слід розташовувати в порядку частоти їх використання з урахуванням безпеки та ергономії.

Крок другий – Seiton – Організація робочого місця

Підтримання чистоти на робочому місці – очевидний обов’язок кожного працівника. Це безпосередньо впливає на безпеку та зменшення втрат. Порядок на робочому місці Z також підвищує продуктивність та креативність у працівників як на виробництві, так і у офісі.

Крок третій – Seiso – Прибирання

Полягає він у впровадженні та дотриманні узгодженого плану дій, який контролюватиме призначена особа. Також важливо позначити інструменти робочого місця різними етикетками, завдяки чому кожному співробітнику буде легше зорієнтуватись

Крок четвертий – Siketsu – стандартизація

Ключом до збереження вже реалізованих планів являється самодисципліна. Співробітники повинні дотримуватись встановлених правил і бути впевненими у своїх силах. Завдяки цьому організація буде природньою для кожного співробітника. Допоміжними у цьому кроці будуть аудити або дошка kamishibai.

Крок п’ятий – Shitsuke – Самодисципліна

Для того, щоб метод 5S був успішнішим після його впровадження, необхідно врахувати те, що діяльність повинна бути систематичною. Важливе значення на всіх рівнях організації має спілкування, контроль за роботою та реалізація нових ідей, а також розвиток працівників за допомогою різноманітних видів навчань та курсів.

+48 576 566 821 (дзвінок безкоштовний)