Наслідки роботи «на чорну» (нелегально) - WorkProfi - agencja pracy
Нічні зміни – все, що потрібно знати
29 Березня 2023
В чому полягає метод 5S?
30 Квітня 2023
Нічні зміни – все, що потрібно знати
29 Березня 2023
В чому полягає метод 5S?
30 Квітня 2023

Наслідки роботи «на чорну» (нелегально)

Робота «на чорну» (нелегально), незважаючи на безліч недоліків та наслідків, являється все ще досить популярною. Цей вид співпраці найчастіше обирають люди з нижчою кваліфікацією та професійним досвідом, які мають проблеми з пошуком роботи на ринку праці після тривалого безробіття.

Зі статті дізнаєтесь:

  1. В якій ситуації кажемо, про роботу «на чорну» (нелегальна)
  2. Які наслідки роботи «на чорну» (нелегально) для працівника
  3. Які наслідки роботи «на чорну» (нелегально) для роботодавця

1. В якій ситуації кажемо про роботу «на чорну» (нелегально)?

Робота «на чорну» являється видом співпраці, де працівник виконує обов’язки без попереднього укладання трудових відносин з роботодавцем – таких як Трудовий договір, Договір про виконання конкретної роботи чи Договір Доручення. Таким чином, працівник не має правового захисту у разі невиплати або невчасної виплати заробітньої плати. Він також не має права на жодні пільги або страхування.

2. Наслідки роботи «на чорну» для працівника

Якщо особа, яка влаштується на роботу без будь-якого контракту, маючи при цьому статус безробітнього у службі зайнятості, порушує одночасно положення Кодексу Праці та підлягає карі в розмірі від 500 до 5000 злотих. За відсутності такого статусу у Службі Зайнятості, особі яка виконує роботу «на чорну» (нелегально), загрожує лише усне попередження та роз’яснення його прав.

3. Наслідки роботи «на чорну» для роботодавця

Обов’язки такі як підписання письмового договору із працівником або зголошення до Служби Соціального Захисту лежить по стороні роботодавця. Отже, незаконне працевлаштування працівника тягне за собою наступні наслідки:  

Несплата внесків за працівника – штраф у розмірі 5000 злотих
За нескладання письмового договору (у вападку, коли дана ситуація відбувається вперше) – штраф у розмірі до 2000 злотих
За передачу справи до суду інспектором праці – роботодавець може бути оштрафований на суму від 1000 до 30000 злотих
За неповідомлення до Фонду Праці обов’язкових даних, які можуть вплинути на розмір внесків – від 3000 до 5000 злотих
За визнання роботодавця винним у вчиненні податкового злочину – загроза штрафу у розмірі 720 денних ставок та/або позбавлення волі на термін до 3-х років

Співпраця без трудового договору, незважаючи на явну фінансову вигоду для обох сторін, являється дуже ризиковою. Працівник, хоча й не понесе жодних фінансових санкцій, які може понести роботодавець, але втрачає можливість користуватись державною медичною допомогою, не  має права на відпустку в зв’язку із хворобою, у зв’язку із вагітністю, а також відпустку на відпочинок. Крім того, ризикує миттєво втратити роботу і не отримати гроші за виконану раніше роботу. Більше того, вказування займаної раніше посади у своєму резюме не матиме жодного документального підтвердження.

+48 576 566 821 (дзвінок безкоштовний)