Чи може бути multitasking ефективним? - WorkProfi - agencja pracy
Чого очікує покоління Z на ринку праці?
29 Травня 2023
Як швидко знайти роботу? Стратегія ефективних пошуків працевлаштування.
29 Червня 2023
Чого очікує покоління Z на ринку праці?
29 Травня 2023
Як швидко знайти роботу? Стратегія ефективних пошуків працевлаштування.
29 Червня 2023

Чи може бути multitasking ефективним?

Multitasking, виконання кілька видів діяльності одночасно чи уміння швидкого перемикання між різними завданнями. Беручи під увагу вимоги сьогоднішнього ритму, багато з нас вимушений виконувати кілька видів діяльності одночасно. Ефективність multitaskingu – це досить дискусійна тема. Мета цієї статті показати ефективності multitaskingu, відкриття всіх карт що позитивного, а що не дуже.

Міфічна ефективність багатозадачності:

На відміну сьогоднішньому переконанню, справжній, однозначний multitasking, коли виконуємо кілька завдань одночасно – це просто ілюзія. Наш мозок не пристосований  повністю сконцентруватись на двох і більше завданнях одночасно. Виконання кількох завдань одночасно веде до зменшення ефективності, появляються проблеми з запам’ятовуванням деталей і людина робить втричі більше помилок.

Перемикання завдань ціною уваги:

Multitasking зазвичай пов’язаний з перемиканням уваги з одного завдання до другого. Не виключається тут ризик незавершенності виконання попереднього завдання. Впливає це на нашу здатність до повної концентрації на виконанні одного завдання, а тим самим має вплив і на продуктивність нашої праці.

Multitasking і пізнавальна здатність:

Під час multitaskingu розділяємо нашу пізнавальну здатність на багато завдань. Такий поділ має неабиякий вплив на пізнавальну здатність, тому що наш мозок не в стані нейтрально переключатись між різними видами завдань. По мірі накопичення кількості завдань, наша здатність до запам’ятовування інформації, приймання правильного рішення чи вирішення проблем – зменшується.

Коли саме multitasking позитивний?

Коли справжній multitasking в більшості є абсолютно не ефективним є ситуації коли він все-таки може бути корисним, багатозадачність може позитивно впливати на рівень виконання завдань якщо вони дуже схожі між собою і не вимагають високого напруження мозкового – наприклад розвішування випраного одягу і слухання подкасту. 

+48 576 566 821 (дзвінок безкоштовний)